COVID-19 : SENARAI CADANGAN GARIS PANDUAN "BERAYA DALAM PKPB"

PEMERKASAAN masyarakat ialah proses membolehkan masyarakat meningkatkan kawalan terhadap kehidupan mereka.Ini bermaksud bahawa mereka memantau diri mereka sendiri dan mengambil tindakan apabila perlu melalui usaha dan cara mereka sendiri.


Gambar Sekadar Hiasan

Saranan Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah semasa sidang media harian laporan COVID-19 pada 12 Mei 2020, di mana beliau merayu agar orang ramai mematuhi semua prosedur operasi standard (SOP) yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia semasa Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) sedang berlangsung.

Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO) telah membahaskan konsep memperkasakan masyarakat sebagai proses merundingkan kembali kekuatan dan perkongsian kuasa apabila terdapat situasi yang memerlukan masyarakat diberi kuasa bagi mewujudkan keseimbangan anatara masyarakat dan pemerintah untuk mengatasi situasi tersebut.

Oleh itu, disiplin dan tanggungjawab sosial di kalangan masyarakat adalah penting bagi menghindari penularan kembali wabak COVID-19 ini semasa musim perayaan Hari Raya Aidil Fitri, Pesta Keamatan dan Hari Gawai.

Pada masa pandemik COVID-19 ini, objektif pemerkasaan masyarakat perlu merangkumi perkara di bawah:
 1. Mengikuti prosedur operasi standard (SOP) yang telah ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan, Majlis Keselamatan Negara dan Jabatan Perdana Menteri.
 2. Berhenti mempercayai dan menyebarkan berita palsu tanpa merujuk kepada sumber yang sahih
 3. Mematuhi perintah PKPB yang masih berkuatkuasa.
 4. Menjalankan aktiviti pencegahan penyakit dan menjaga kesihatan diri sendiri, keluarga dan masyarakat.
 5. Berhenti menyalahtafsirkan mesej atau arahan yang diumumkan.
 6. Mewujudkan sistem komuniti yang bekerjasama dengan pemerintah (tempatan atau persekutuan) dalam menguruskan pencegahan COVID-19 dalam komuniti, termasuk menggunakan jawatankuasa komuniti untuk menjaga keselamatan masyarakat.
 7. Berkerja dengan kumpulan usia tertentu untuk menjangkau individu berisiko atau keluarga yang memerlukan serta mengaktifkan pengawasan kejiranan untuk mengawasi kesihatan masyarakat.
 8. Mempastikan kestabilan mental ahli rumah dan komuniti serta cuba mendapatkan bantuan kepada yang menghadapi masaalah mental seperti kemurungan dan keresahan.
 9. Mengenalpasti anggota masyarakat yang memerlukan keperluan asas seperti pek makanan atau keperluan bantuan perubatan dan mencari jalan mengatasi masaalah tersebut.
Rasional untuk memperkasakan komuniti adalah disebabkan pengalaman-pengalaman yang dipelajari semasa tempoh PKP dalam menangani penyebaran COVID-19 di negara kita.

Hal yang demikian kerana, kebergantungan sepenuhnya kepada kepada kerajaan semata-mata adalah tidak mencukupi bagi proses pengawalan wabak kerana kawasan liputan terlalu luas dan kekurangan kakitangan barisan hadapan jika wabak COVID-19 terus berlanjutan.

Paling utama ialah objektif PKP tidak akan tercapai jika masyarakat bersikap degil dan mula melanggar perintah SOP.

Masyarakat perlu sedar bahawa usaha menangani COVID-19 bukan hanya tanggungjawab Kementerian Kesihatan Malaysia yang masih sibuk menangani kes-kes positif COVID-19 atau pihak polis yang sibuk berusaha memastikan semua orang mengikuti PKP.

Oleh itu, setelah sembilan  minggu tempoh PKP ini, sudah tiba masanya untuk rakyat Malaysia membantu dan menyokong barisan hadapan dengan apa cara sekalipun.

Kepentingan Komunikasi Berkesan

Komunikasi memainkan peranan penting dalam memastikan kejayaan pemberdayaan masyarakat.

Masyarakat mesti dibenarkan untuk mengambil bahagian dalam perbincangan bagi meningkatkan pengetahuan dan kesedaran mereka, seterusnya menolong mereka untuk membuat dan melaksanakan keputusan mereka sendiri.

Mesej perlu sampai dalam bahasa yang mudah difahami, merangkumi semua bahasa.

Ianya perlu disebarkan melalui semua media termasuk media sosial, formal mahupun tidak formal.

Keperluan pelbagai etnik perlu dilihat, terutama yang melibatkan generasi tua yang tidak mendengar atau menonton TV, dimana mereka hanya membaca surat khabar etnik mereka.

Generasi muda terutama di kawasan bandar pula, tidak menonton saluran TV rasmi tempatan kita, mereka mendengar ibu bapa mereka berteriak semasa laporan harian di TV sambil sibuk dalam talian dengan kumpulan mereka sendiri.

Adalah sangat penting  untuk menyalurkan maklumat yang betul kepada semua orang melalui pemimpin masyarakat, melalui ibu bapa, atau melalui orang berpengaruh seperti selebriti, you-tubers dan pelakon.

Komunikasi juga merangkumi hebahan di jalanraya, kaedah elektronik (contohnya telefon, radio, TV, Internet), media cetak (surat khabar, majalah, buku), rangkaian, bahasa yang dapat difahami, literasi dan kesediaan dan kemampuan untuk berkomunikasi (yang bermaksud kebijaksanaan, diplomasi, kesediaan untuk mendengar dan juga untuk bercakap) secara umum.

Di situasi di mana tiada atau lemah talian telekomunikasi, maklumat perlu datang dari pemimpin masyarakat; mereka boleh membuat pengumuman melalui pembesar suara masjid / gereja / kuil, atau mereka dapat mengelilingi kawasan mereka menggunakan pembesar suara mudah alih menggunakan kenderaan yang hanya berjalan di sekitar kawasan mereka.

Untuk menemui pemimpin masyarakat yang terpencil, pihak kerajaan boleh meminta bantuan NGO yang sering mengunjungi komuniti, bahkan NGO selalunya  dapat mengesan komuniti yang tidak berdaftar secara rasmi dengan pihak berkuasa tempatan.

Terdapat beberapa isu yang perlu ditangani melalui pembedayaan masyarakat, di sini di kenalpasti sebagai tema misalnya, "Beraya dalam PKPB" dan "Keluarga Sihat semasa PKBP".

Untuk hari ini kami akan memaparkan aliran aktiviti untuk pemberdayaan masyarakat untuk bagi memberi kefahaman mengenai konsep ‘Beraya dalam PKPB’.

Langkah dalam Pemberdayaan Komuniti: "Beraya dalam PKPB"

Komuniti Sasaran:
 • Kawasan dan Desa Kediaman
Objektif:
 • Memastikan orang ramai mematuhi semua SOP yang diberikan oleh Kementerian Kesihatan (kepatuhan sosial, disiplin sosial dan tanggungjawab sosial)
Keperluan, Masalah, Peluang:
 • Keperluan: Untuk mengikuti SOP CMCO semasa perayaan Hari Raya.
 • Masalah: Ketidakpatuhan terhadap SOP terutama dalam pergerakan dan jarak sosial, kemungkinan sesak dan pembersihan peralatan yang tidak betul boleh menyebarkan penyakit.
 • Peluang: Pemimpin masyarakat memimpin pengawasan dan pemantauan kawasan mereka.
Pengetahuan, teknologi dan idea untuk memperkasakan masyarakat
 • Mematuhi SOP
 • Jarak fizikal, walaupun semasa melayan tetamu, jarak yang selamat mesti dijaga
 • Gunakan `mask’topeng muka apa bila menerima tetamu
 • Membudayakan pengunaan pembersih tangan atau membasuh tangan dengan betul sekurang-kurangnya selama 20 saat
 • Jaga kebersihan rumah
 • Gunakan pinggan dan cawan pakai-buang. Cuci semua peralatan hidangan dengan   teliti setelah melayani tetamu. Makanan sedia bungkus adalah alternatif.
 • Elakkan kesesakan, tempat tertutup dan kontak dekat dengan tetamu
 • Berani mengatakan ‘TIDAK’ kepada bakal tetamu terutamanya mereka yang rumahnya mempunyai kumpulan berisiko seperti warga emas, kanak-kanak, orang didalam rawatan dsb.
 • Belajar menerima tetamu secara berperingkat-peringkat dan menghadkan bilangan tetamu di dalam rumah.
 • Belajar menggunakan teknologi ‘Zoom’, Facetime’ atau ‘Skype’ untuk beramah mesra secara maya, bukannya berjumpa secara fisikal.
Carta Aliran Pelaksanaan

1. Pemimpin masyarakat / kampung dan jawatankuasa perumahan / kampung(JTK)
 • Memastikan semua ketua isi rumah di kawasan mereka mengetahui SOP.
 • Memutuskan definisi bilangan orang yang maksimum dalam satu rumah di kawasan mereka, samada 10/15/20 (bergantung kepada keluasan rumah).
 • Memilih dan melatih sekuriti untuk ditempatkan di pintu masuk jika belum ada sekuriti.
2. Di pintu masuk:
 • Periksa rumah yang akan dikunjungi pelawat, pastikan bilangan ke setiap rumah dalam satu masa tidak melebihi jumlah maksimum ditentukan JTK.
 • Pastikan semua orang memakai ‘mask’ /topeng muka.
 • Daftar masa masuk, nama pemandu, nombor plat kereta, alamat rumah yang dikunjungi, bilangan orang dalam kereta, nombor hubungan.
 • Sekiranya ada orang di dalam kereta yang mengalami simptom COVID-19, jangan biarkan mereka masuk ke rumah.
 • Sekiranya boleh, lakukan pemeriksaan suhu badan.
3. Langkah-langkah di rumah:
 • Setiap rumah mesti mempunyai pembersih tangan di pintu masuk.
 • Daftar nama dan nombor telefon pelawat.
 • Tidak boleh berjabat tangan, salam atau berpelukan.
 • Jauhkan jarak antara satu sama lain terutama warga emas, jika warga emas boleh  diasingkan atau ada penghadang kaca adalah lebih baik.
 • Bagi mereka yang mempunyai penyakit kronik perlu lebih berhati-hati atau jangan melawat langsung.
 • Jangan menghidngkan makanan secara ‘buffet’. Elakkan makanan dari terdedah.
 • Makanan lebih baik dibungkus terlebih dahulu atau gunakan pinggan dan cawan pakai buang di mana penghapusan sisa makanan dan peralatan pakai buang.
 • Pastikan semua permukaan di ruang makan, ruang legar dan kawasan yang tetamu   mengunjung di bersihkan dengan rapi setelah tetamu pulang pada penghujung hari.
4. Sebelum beredar pulang, mohon tetamu mencuci tangan atau guna pembersih tangan.

5. Semasa keluar, sekuriti mencatat masa para tetamu meninggalkan kawasan ini.

Semua langkah di atas akan mempermudahkan pengesanan kontak sekiranya berlaku kes positif dari kawasan tersebut.

Kami berpendapat bahawa yang terbaik adalah tidak merayakan Hari Raya dengan mengunjungi sesiapa tahun ini, tunggu hingga wabak ini terkawal, kerana masih ada Raya tahun hadapan.

Kaedah alternatif adalah menelefon saudara-mara atau menggunakan 'Zoom' untuk berbual, ianya lebih selamat.


SUMBER : BERITA AWANI

Post a Comment

0 Comments